Indrukwekkend slot, de Cu Chi tunnels

2 augustus 2024 - Ho Chi Minh City, Vietnam

Onze laatste excursie vandaag! De Cu Chi tunnels ten NO van Saigon, zo'n twee uur rijden met de bus. Het gaat over de Vietnam oorlog met de VS, van 1955 tot 1975. Het wordt gezien als een proxy oorlog: de grootmachten vochten hun territorium uit. Noord Vietnam was communistisch en de Amerikanen wilden niet dat Zuid Vietnam dat ook werd. Het Noord vietnamese leger ging in het zuiden helpen vechten. Nu was men eerder al in het zuiden gewend geweest om de rijst te verbergen voor de Franse overheersers. Er waren destijds tunnels gegraven bij de huizen voor opslag. Ho Chi Min bedacht de uitbreiding van dit gangenstelsel toen de Amerikanen kwamen. Soms werd het 3 verdiepingen diep aangelegd,  de diepste op 10 tot 12 meter onder de grond. Hele smalle doorgangen waar een Amerikaanse soldaat niet door kon verbonden de compartimenten met elkaar. Totaal zo n 250 km of meer. Exact getal weet en zegt men niet.  Er was een school, een ziekenhuis, keuken, opslag, etc. Een waterput aan de ene kant en de rivier aan de andere kant zorgen voor water. De luchtpijp ging vaak vanuit een termietenhoop, waar al gaatjes in zitten.  Overdag werkte men gewoon op het land (anders viel het op) en 's avonds en 's nachts groef men een tunnel met 4 vrouwen en 2 mannen waarvan maar 1 iemand wist in welke richting gegraven moest worden. Na een maand kwam de volgende ploeg om ondergronds te werken. De klei die naar boven kwam gooide men in het donker in de rivier.

De VS bedacht van alles om de mensen te vinden. Luisteren met een stethoscoop op de grond maar dat schoot niet op. Dan speurhonden maar de Vietnamezen stalen Amerikaanse kleding en legden dat bij de verborgen ingangen.  Bovendien schoten ze alle honden dood. Je wist maar nooit. Vervolgens werd de tunnelrat ingezet: kleine Australische soldaten die in de gangen konden maar die werden meteen gedood en verwond door verborgen deur vallen.  Dan chemisch gas in de lucht buizen spuiten. Men deed de luiken dicht naar de 2e en 3e verdieping. Het gas stroomde weg naar boven.  Geen effect. Bommen op plek A, ze verstopten zich op plek B en restaureerden daarna plek A . De VS gooiden nooit een bom op dezelfde plek dus daarna waren ze voor altijd veilig op plek A.

Je ziet hier nog mensen, het tweede of derde geslacht, die nog forse DNA afwijkingen hebben en ernstig mismaakt zijn door de chemische oorlog.  Agent Orange  liet de bladeren van de bomen vallen zodat men er zich niet in kon verschuilen. Helaas zorgde het ook voor DNA aantasting van mens en dier.

Bekijk rustig de foto's van de verschillende valluiken waardoor de Amerikaanse soldaten ontstoken benen kregen door de giftige bamboe spitsen.  Dat scheelde weer een paar soldaten want met 4 anderen moest men worden weggedragen.

Het was een indrukwekkende ochtend. Verschrikkelijk wat oorlog met mensen doet. Alleen maar verliezers.

Ik typ dit verhaal in de bus, op de terugweg. Vanavond krijgen we een diner. Afsluiting van de reis. Morgen om twee uur vertrekken we naar de luchthaven, om 18.20 vlucht naar Hong Kong. Uurtje overstap tijd en dan 12 uur zitten en landen op Schiphol ' s middags om 12 uur. In Nederland 7 uur in de ochtend

Dankjulliewel allemaal voor het lezen en meeleven! Dank! Liefs van Yvonne en Gerdien

1. Klarie:
    2 augustus 2024
    Dank jullie voor het mee beleven van elke dag. Goede terugreis met veilige aankomst in Nederland . En weer genieten van jullie partner en kinderen en kleinkind.
  2. Juke:
    2 augustus 2024
    Leuk om jullie reisverhalen gevolgd te mogen hebben. Bijzonder allemaal, herinneringen om nooit te vergeten. Een mooie laatste excursie gewenst en alvast een hele goeie reis. Veel liefs!
  3. Thea:
    2 augustus 2024
    Wat een indrukwekkend verhaal en foto's, zo jammer idd oorlog, met alleen idd maar verliezers, vreselijk.
    Mooi dat ik met jullie mee kon kijken en lezen, jullie hebben beide mooi geschreven. Hoop dat jullie goed zijn opgeknapt en ik wens jullie dan ook een goede terugreis.
    Dikke knuffel 🤗💋
  4. Dineke:
    2 augustus 2024
    Dank voor jullie prachtige verhalen en wens jullie een goede terugreis ❣️
  5. Trudy Smit:
    2 augustus 2024
    Heftige en indrukwekkende verhalen over de oorlog😢
    Ik vond het leuk om door jullie ogen een kijkje te nemen in zo'n compleet andere wereld en heb genoten van jullie verhalen! Dank je wel.
    Goede thuisreis gewenst! 😘
  6. Nina:
    2 augustus 2024
    Genoten van jullie reisverhalen! Fijn om zo een inkijk te krijgen in een onbekend land. Goede terugreis morgen!
  7. Mathilde:
    2 augustus 2024
    Dank jullie wel Yvonne en Gerdien!
    Goede reis terug😘
  8. Greta:
    2 augustus 2024
    Zal de verhalen missen. Jullie schrijven zo beeldend. Jullie hebben mij mee op reis genomen. Goede terugreis veilige aankomst
  9. Carolien:
    2 augustus 2024
    Mooie reis in een heel andere wereld! Jullie hebben ontzettend veel gezien! Goede reis morgen naar huis!
  10. Tonny Lievers:
    2 augustus 2024
    Echt indrukwekkend, zo'n bezoek aan die legendarische tunnels.
    Op de een of andere manier zijn mensen vaak veel vernuftiger in het oorlogvoeren als in het werkelijk opbouwen van het bestaan.
  11. Sary:
    2 augustus 2024
    Goede reis richting Nederland op naar het vertrouwde stekkie.
  12. Gerry Huinink:
    2 augustus 2024
    Dit is vast een reis om nooit te vergeten. Zo veel indrukwekkende belevenissen! Dank voor jullie verhalen en een goede thuisreis gewenst!
  13. Henny:
    2 augustus 2024
    Wat een enerverende vakantie hebben jullie beleefd, erg genoten van jullie reisverhalen.
    Een goede terugreis gewenst.
  14. Liesbeth:
    2 augustus 2024
    Tja, en nu de terugreis.
    Hoofd vol cultuur, indrukken en belevenissen.
    Nu tijd voor nagenieten en napraten, en weer wennen aan/in Nederland .
    GOEDE REIS!!
  15. Gerdien:
    3 augustus 2024
    Dank jullie wel! Liefs van ons!
  16. Karel:
    4 augustus 2024
    Welkom thuis, heerlijk nagenieten van een fantastische belevenis!!
  17. Endy:
    7 augustus 2024
    Dank voor jullie indrukwekkende reisverslag!
    Prachtig beschreven waardoor Vietnam voor mij is gaan leven.Dank!